Zajęcia są skierowane dla osób mających wcześniejsze doświadczenie z garncarstwem.
Na zajęciach poznacie Państwo tradycyjne, chińskie oraz japońskie naczynia służące do parzenia i picia herbaty na najróżniejsze sposoby, zarówno ceremonialne, jak i codzienne.
Warsztaty rozpoczną się od wykonania czarki, yunomi oraz chawanu, poprzez do naczynia używane przy parzenia - Gaiwan, shiboridashi, houhin, aż do wytoczenia i złożenia całego czajniczka.
Omówione zostaną podstawowe zasady bezpieczeństwa w pracowni i właściwości mas ceramicznych używanych na kole garncarskim. Podczas zajęć, instruktor opowie o historii, tradycji i znaczeniu herbaty w życiu i kulturze. Będzie też okazja do wypróbowania różnych herbat, od zielonych po dojrzewające wiele lat, pu-erh. Zachęcamy do przywiezienia swojej ulubionej herbaty.
.jpg)
Harmonogram zajęć -
dzień pierwszy:
obiad - 14:00
spotkanie organizacyjne - 15:00
warsztaty - 15:15 - 18:00
kolacja - 18:00
dzień drugi:
śniadanie - 8:30
warsztaty - 9:30 - 13:30
obiad i przerwa - 13:30 - 15:00
warsztaty - 15:00 - 18:00
kolacja - 18:00
dzień trzeci:
śniadanie - 8:30
warsztaty - 9:30 - 13:30
obiad - 13:30
podsumowanie warsztatów i wręczenie dyplomów- po obiedzie
Informujemy, iż uczestnicy szkoleń otrzymają zaświadczenia o ukończeniu warsztatów. Dyplomy zaświadczają o podniesieniu kwalifikacji zawodowych kursanta w dziedzinie rzemiosła artystycznego.
Zakwaterowanie, wyżywienie i transport
Uczestnikom zapewniamy nocleg i pełne wyżywienie gratis. Kursanci będą zakwaterowani na terenie ośrodka. Zapewniamy transport z i na stację PKP Pilawa.
Informacje dla uczestników:
- Osoby przyjeżdżające pociągiem prosimy o wpisanie godziny przyjazdu w karcie zgłoszeniowej i kontakt 60 minut przed przyjazdem (502 364 517).
- Podróżujących samochodem prosimy o upewnienie się, że jadą do Pilawy w woj. mazowieckim (są dwie miejscowości o tej samej nazwie).